· 

Hoe ziet de advocaat door alle (tijdelijke) bomen het bos nog?

Bij civiele procedures heb je te maken met veel wetten en regelgevingen. Het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering, diverse landelijke procesreglementen, de EG-betekeningsverordening, het Haags betekeningsverdrag en de Wet griffierechten burgerlijke zaken zijn daar enkele voorbeelden van. Daarnaast hebben de lokale rechterlijke instanties de nodige beleidsvrijheid, zoals bij het beslissen op uitstelverzoeken en bij het bepalen wanneer ze gesloten zijn.

Wist u dat aan het begin van dit jaar op de website van bijna alle rechtbanken en gerechtshoven stond dat 10 april jl. (goede vrijdag) een bijzondere sluitingsdag was? Naarmate 10 april steeds dichterbij kwam zag je dat deze datum als bijzondere sluitingsdag bij steeds meer instanties werd verwijderd. Uiteindelijk waren alle rechtbanken en gerechtshoven die dag gewoon geopend, althans was het personeel gewoon aan het werk. En wist u dat de Rechtbank Rotterdam als enige rechtbank van Nederland naast 5 mei, ook op 4 mei jl. gesloten was? Maar dat de roladministratie van het Handelsteam in Rotterdam wel aan het werk was om de rol van woensdag 6 mei jl. voor te bereiden? Ik heb in de aanloop naar de 4e mei meerdere telefoongesprekken gevoerd met de centrale telefoniste en de roladministratie van de Rechtbank Rotterdam voordat ik er helemaal achter was hoe het precies zat. 

 

Weet u dat op de vrijdag na Hemelvaartsdag slechts de helft van alle rechtbanken en gerechtshoven geopend zijn? Althans dat is zoals het vandaag nog op de website van de gerechten stond. Dat kan allemaal nog veranderen.

 

Wist u dat u heel voorzichtig moet zijn met de informatie die op website van de Rechtspraak staat vermeld. Stel je zoekt via Google op wijzigingen rechtspraak ivm Coronavirus. Dan kan je op deze website terechtkomen. U ziet dat daar staat:  "Coronavirus (COVID-19) Hier staat de laatste informatie over maatregelen van de Rechtspraak met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus" , u scrolt naar beneden naar de tijdelijke regelingen en ziet een link naar het pdf document "Tijdelijke afwijkende regeling voor civiele dagvaardingszaken bij rechtbanken" 

 

U weet echter niet dat er allang een nieuwe pagina is gemaakt waar ook op staat dat daar de laatste informatie op staat, alleen is deze pagina onlangs nog aangepast. En als u daar klikt op "Tijdelijke regelingen" dan ziet u dat het hiervoor genoemde document "tijdelijke afwijkende regeling voor civiele dagvaardingszaken er helemaal niet tussen staat en kennelijk niet meer van toepassing is en is opgegaan in een ander document.

 

Kunt u het nog volgen? En heeft u als advocaat, of heeft uw secretaresse de tijd om dit allemaal uit te zoeken en dagelijks bij te houden? En zo ja, kunt u deze tijd dan ook declareren bij uw cliënten?

 

Ik weet als geen ander hoe de rechtspraak werkt en hoe er intern gecommuniceerd wordt. Ik weet als geen ander dat je geen genoegen moet nemen met het eerste wat je ziet of wat je van de griffiemedewerkers als antwoord te horen krijgt op een bepaalde vraag. 

 

Door mij als achtervang, vraagbaak en sparringpartner te gebruiken bespaart u en/of uw secretaresse zeer veel tijd en houdt u altijd zicht op het bos. 

 

Omdat ik vandaag 57 ben geworden doe ik u een speciaal aanbod. Tot 1 januari 2021 mag u en iedereen van uw kantoor, mij onbeperkt benaderen als vraagbaak en sparringpartner voor het geringe bedrag van mijn leeftijd, € 57,00 (excl. btw). Voor kantoren met meer dan 50 mensen geldt het bedrag van 2 keer mijn leeftijd oftewel € 114,00 (excl. btw). Ook ontvangt u van mij de laatste updates ten aanzien van het procederen.

 

Voor nadere informatie kunt u mij bereiken via onderstaande contactgegevens